Gyerekszoba világítás: a móka gyökere

Amikor a gyerekekről van szó, az egész világuk a móka és a tanulás köré épül. Stimulálják az érzékszerveiket, ismerkednek a tárgyakkal, a világgal. Talán banálisnak tűnik, hogyha az ember arra gondol, milyen világítási formát válasszon a gyerekek szobájába, azonban a gyerekszoba világítás is nem csak egy kiegészítő lehet a helyiségben, hanem a játék egy formája. Nem is beszélve az összhatásról, amit a szoba ad. Hogyha az ember megveszi a szokásos kisfiús játékszőnyeget, ami egy város forgalmát ábrázolja, majd a tapétában is hasonló mókás választást tesz, akkor a lámpa sem maradhat ki ezek közül a gyerekek életében. Legyen szó lányról vagy fiúról, a világítás nagyon fontos az ő életükben is.

Ezért fontos a gyerekszoba világítás

A megismeréshez fény kell, azonban az sem mindegy, hogy milyen. Nem érdemes üvegcsillárral vagy hasonló törékeny, így veszélyes anyagokkal próbálkoznunk, ugyanakkor arra is ügyelnünk kell, hogyha a gyerek felfedezi a fényt és órákon át fogja azt tanulmányozni, akkor se fájduljon meg a szeme. Sok remek, kifejezetten gyerekek számára kialakított lámpa létezik, melyek közül jól átgondoltan kell döntenünk. Milyen lámpát is érdemes megvásárolni? Mindenképpen legyen tehát olyan, ami megfelelő mértékben tompítja az éles fényt, azonban elég világosságot ad ahhoz, hogy a gyerek a szobában tudjon rajzolni, színezni, és a szem megerőltetése nélkül tudja mindezt véghezvinni. A másik fontos szempont a méret kiválasztása. A legtöbb szobánál ez nem is gond, hiszen a plafon viszonylag magason van. Azonban érdemes meggondolni, hogy adott, esetleg lógó elemekkel rendelkező lámpa mennyire lesz csábító a gyermeki kíváncsiságnak. Gondolkodjunk előre: ha néhány év múlva (vagy akár már most) a gyermek egy sámlira vagy székre áll, el tudja érni ezt? Ez sokszor elkerülhetetlen, de akkor már érdemes úgy megoldani a gyerekszoba világítást, hogy ne tudja könnyedén lerántani a csillárt adott esetben. Akár csillárról van szó, akár valamilyen falra szerelhető vagy állólámpáról, mindenképpen a LED izzók közül válasszunk. Habár a piacon már nem is igazán található meg a halogén izzó, mégis bizonyosodjunk meg arról, hogy a villanykörténk vagy izzónk nem forrósodik. A LED technikánál ettől nem kell tartani: ebben nincsen izzás, pusztán a név maradt meg a régi darabok hagyományaként, a LED már konkrétan fényt állít elő, ezért maximum langyos lesz. Azonban még így is veszélyes a falba épített vezeték miatt, hogyha a gyermek kiszakítja a lámpát a helyéről, ezért vigyáznunk kell vele. A legtöbbször azonban ilyen probléma nem szokott előfordulni, ezért bátran válogassunk és legyünk minél kreatívabbak a gyerekszoba világítását illetően.

Ötletes gyerekszoba világítás: az álmennyezet varázslatossága

Az álmennyezet szintén remek ötlet természetesen egyfajta hangulatvilágításként. Gyerekként bizonyára mindenki odáig volt a csillagos égboltért, sokan még ma is. Egy LED szalagos lyukacsos álmennyezettel éppen ilyen hatást érhetünk el. De remek ötlet egyéb hangulatvilág beépítése is. Legyen szó díszléces megoldásról, vagy LED szalagokról, egy kis színes világítás mindig jó ötlet a gyerekeknek. Persze csak egy idő után ilyesfajta szórakozást gyerekszoba világításként beépíteni, amikor már óvodáskorúak a gyerekek legalább.

Milyen legyen tehát a gyerekszoba világítás?

A gyerekszoba világítás kiválasztása tehát megér néhány gondolatot, de ha már van egy elképzelésünk, nagyon sok lehetőségünk van. Létezik tematikusan a témához illő gyerekszoba világítást, például felhőt vagy repülőt. Ezek azért jók, mert reprezentálják a való világot is, a felhők és a repülők valóban felettünk járnak az égen. De akár játékos léghajóra is benevezhetünk. A rizspapír léghajó aljára egy kis kosarat erősítenek, amibe belehelyezhetünk egy plüssállatot, ami már rég el lett feledve, de ott jó helyen lesz (ez is fontos, hogy a gyerek ne akarja onnan leszedni). Ez egyben ötletes is, és a rizslámpák általánosságban véve egy biztonságos és kellően fényszűrő hatású burkolatai a gyerekszoba világításnak. Természetesen a tematikus bontást elvégezhetjük nemek szerint is. Kisfiúk esetében a dinoszauruszos, sportos, focilabdás világítás lehet a nyerő, míg a lányok mindig örülnek a virágos, pónilovas megoldásoknak. A mennyezeti világítás mellett jó ötlet lehet valamilyen kisebb lámpa az ágy mellé vagy fölé is, amelyhez szintén nagyon sok lehetőségünk van.

A gyerekszoba világítás és az éjjeli fény

Ha egyvalami van, ami a gyerekkorból nem merül feledésbe, az a félelem. Ilyenkor már persze nevetségesnek tartjuk, hogy a szekrényből és az ágy alól előugró szörnyektől féltünk valaha, azonban akkor ezek komoly stresszhelyzetet szültek. A legtöbb gyerek fél a sötéttől, ami teljesen rendben is van, nem szereti, ha az ajtaja teljesen be van csukva, kell a kis rés, ami a szüleihez vezető út biztonságát jelenti. A gyerekszoba világítás szerves része tehát az éjjeli fény, ami közvetlenül a konnektorba dugható is lehet, vagy állíthatjuk az éjjeliszekrényre, a lényeg, hogy jól látható legyen a mókás, sokszor állatfigurás vagy meseszereplő mintájára formált lámpa.

Tetszett? oszd meg 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Post Navigation