Miért vegyünk részt a látás hónapján

Sokan nem ismerik talán még a látás hónapja kezdeményezést, amely az ország talán egyik legnagyobb kezdeményezése az emberek általános egészsége és jóléte miatt. Hogy mi is pontosan a látás hónapja? A Magyar Látszerész Szövetség kezdeményezésére már évek óta megrendezett programsorozat, ami a látás fontosságát emeli ki. A látás az egyik legfontosabb készségünk, és kifejezetten a legfontosabb érzékszervünk. A gyenge látás kezelése azonban nem mindenkinek lehetőség. Egy szemüveg több tízezer forint is lehet, és a látás vizsgálata is költségeket von maga után. A látás hónapja ezeknek az emberek nyújt ingyenes látásvizsgálattal és nagy akciókkal létfontosságú segítséget, miközben átlagemberként is sokat spórolhatunk a szemünk kezeltetésén ebben az időszakban.

Mi vár ránk a látás hónapján?

A látás hónapja keretében az ország számos optikájában ingyenes látásvizsgálaton vehetünk részt további kötelezettségeket mellőzve. Általában ugyanis ingyenes látásvizsgálat lehetőségét akkor vetik fel az optikák, ha rögtön szemüveget is rendelünk, most azonban akkor is elmehetünk a vizsgálatra bérmentesen, hogyha csak ellenőriztetni szeretnénk a szemünk épségét. Ez pedig létfontosságú. Ha csak minimális a szem romlása, akkor is fontos egy szemüveg elkészítése, mivel az lassíthatja vagy akadályozhatja a további panaszokat. A kezeletlen szem kellemetlen a mindennapok során: nehezen tájékozódunk, nem tudjuk a távolabbi feliratokat elolvasni, kínos félreértések lehetnek abból, ha nem ismerjük meg a közelebbi ismerősöket sem, és rossz embernek köszönünk a vonaton vagy az utcán. Egy idő után nem csak ilyen apró kellemetlenségekkel kell majd együtt élnie az embernek, hanem komoly következményeket is hozhat magával. A kezeletlen szem az állandó erőlködéstől rohamos mértékben képes romlani, a koncentráció pedig kihat az idegrendszerre is, ami erős fejfájással járhat, illetve indokolatlan és sűrű émelygéssel, esetleg szédüléssel is. Egy jó szemüveg vagy kontaktlencse tehát elengedhetetlen része a kényelmes mindennapoknak, amire mindannyian vágyunk.

Látás hónapja a kék fény korában

Sokszor halljuk, hogy a számítógép és a telefon nem tesz jót a szemnek, azonban ez ellen nem teszünk semmit, hiszen egy globális jellegű problémáról van szó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehetne kezelni. Szerencsére a mai számítógépek, amelyek már nem VCR monitorral rendelkeznek, sokkal kevésbé rongálják a szemet, nem felvillanó fénnyel dolgozni. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a minőségemelkedés ellenére negatív aspektusként szolgál a képernyő előtt töltött idő rohamos növekedése. Tíz évvel ezelőtt egy átlagos tinédzser csak néhány percet töltött a számítógép előtt, 2004-ben Angliai felmérés ez az idő átlagosan négy perc volt. Még két évtized sem telt azóta, azonban ma már nem négy percről beszélünk, de nem is négy óráról egy nap. Az okostelefonoknak köszönhetően a nap minden órájában az internethez kötve éljük az életünket a reggeli hírolvasástól kezdve a vonatra várakozás közbeni böngészésen át lefekvésig egyetlen szabad percet sem szeretünk elvesztegetni a semmittevéssel, ezért inkább a telefonunkért nyúlunk, még ha a közösségi oldalak napi többszöri megnyitása nem is a leghasznosabb tevékenység. Ami azonban aggasztó a látásunk szempontjából, hogy az állandó koncentrálás nagyon megerőlteti a szem egészét. A szemünk folyamatosan ugrál a sok felbukkanó néznivaló között, gépelés esetén pedig gyakorlatilag ide-oda jár a tekintetünk a képernyő és a billentyűzet között. A folytonos lefoglaltság megvonja tőlünk a pislogás luxusát is, amely hosszútávú problémához vezethet, nem véletlen, hogy nap végére sokak feje megfájdul, és nem tud olyan erőteljesen koncentrálni. Ezt nem csak az általános fáradtság teszi, hanem specifikusan a szemünk kimerülése is. Átlagosan az informatikai eszközök használata során percenként csupán pislogunk, ami a szem kiszáradásához, ezáltal fáradásához és romlásához is hozzájárul. A rendszeresen tartott szünetek mellett azonban az is fontos, hogy rendszer, évente, kétévente tartott vizsgálatokon is részt vegyünk. Erre tökéletes lehetőség a látás hónapja (https://eoptika.hu/optika/latas-honapja.html), ahol mindezt ingyen tehetjük meg. A gépekből áradó kék fény szűrésére szinte bármelyik optikában csupán néhány ezer forintért vásárolhat bárki monitor szemüveget, amit akár dioptriás lencsével is felszereltethetünk.

Kontrollvizsgálat a látás hónapján

A látás hónapja évente megrendezésre kerülő esemény, ami azért nagyon előnyös, mert ennyi időnként érdemes egy általános kontrollvizsgálaton részt venni. Ezt sokan azért szokták halogatni, mert nem szeretnének „felesleges” költséget maguknak a vizsgálattal, azonban a látás hónapjának hála ma már ezen sem kell aggódnunk, így ugyanis ingyenesen tehetjük ezt meg, és ha új szemüveg vásárlására kerülne a sor, akkor azt is sokkal költségkímélőbben szerezhetjük meg, mint az év további tizenegy hónapjában. Én mindenkinek csak javasolni tudom, hogy ne hagyja ki ezt a lehetőséget.

Tetszett? oszd meg 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Post Navigation