Követésvédelem

Mi a követésvédelem?

Amikor internetezünk, gyakran tévedhetünk olyan oldalakra, amelyeken külső felektől származó tartalmak is szerepelnek. Az ilyen tartalmak betöltéséhez a rendszer elküld bizonyos adatokat a számítógépről a külső feleknek. Ilyenek például az IP-cím és a megtekintett weblap címe. Ha az adott honlap üzleti kapcsolatban áll a külső féllel, akár több adatot is kiadhat rólunk a külső tartalom gazdájának. Sütik (cookie-k) és egyéb technológiák használatával ezek a külső felek idővel akár egy teljes profilt képesek összeállítani rólunk, az internetezési szokásaink alapján.

Ennek megakadályozásában segít az Internet Explorer 9 követésvédelmi (tracking protection) funkciója.

Mik a követésvédelmi listák?

A követésvédelmi lista segítségével irányíthatjuk azt, hogy a rendszer elküldje-e adatainkat a listában felsorolt külső feleknek. A követésvédelmi listákban beállíthatjuk, melyik oldalak “ne hívjanak”, azaz melyik oldalak és melyik külső felek részére ne kerüljenek ki az adataink. A követésvédelmi listákat a Microsoft oldaláról tölthetjük le, használatukhoz pedig Internet Explorer 9 böngésző szükséges.

Hogyan működik?

Ha a követésvédelmi listán beállítottuk egy weboldal mellett, hogy “ne hívjon”, akkor az Internet Explorer 9 letiltja az adott webhelyről származó külső tartalmat (kivéve, ha közvetlenül látogatjuk meg az oldalt, ha rákattintunk egy hivatkozásra, vagy ha beírjuk annak webcímét). A „hívások” korlátozásával az Internet Explorer 9 megakadályozza, hogy a külső felek adatokat gyűjthessenek rólunk.

Tetszett? oszd meg 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin