A Kutya általában

Úgy gondolom, szinte nem is létezik olyan ember, vagy legalábbis nagyon kevés, aki ne szeretné a kutyákat. A kutyák talán a legkedvesebb állatok, amivel embernek valaha volt dolga, hiszen amellett hogy játékosak, szerethetőek és nagyon kedvesek, hűségesek és védelmezőek is. Mára egy nagyobb kertes ház szinte teljesen elképzelhetetlenné vált egy házőrző kutya nélkül, aki amellett, hogy biztonságot nyújt az egész családnak még kiváló játszópajtás is a gyermekek számára. Úgy hiszem nem véletlen tartják úgy, hogy a kutya az ember legjobb barátja, hiszen annyira ragaszkodó jószág, hogy messziről megéri gazdájának minden egyes rezdülését és ahhoz mérten viszonyul hozzá. Egyszóval a kutya a lehető legjobb választás akkor, ha az ember olyan állatott szeretne, ami hűséges hozzá egész életében.

A kutya tartásáról

Úgy gondolom, ha már van egy kiskutyánk, akkor annyira meg fogjuk rövid időn szeretni, hogy szinte mindent meg akarunk neki majd adni. Én személy szerint minden egyes kutyatartáshoz kapcsolódó felszerelési tárgyat a Petnet weboldaláról szoktam megrendelni, ahol szerintem a lehető legjobb kínálat van, legyen szó kutyatápokról, fekhelyekről, játékokról vagy egyáltalán bármiről, amire a kutyusunknak szüksége lehet. Akit bővebben érdekelne a Petnet kínálata az látogasson el a weboldalára, melyet az alábbi linken érhet el https://www.petnet.hu/kategoria/KUTYA-1

A kutya befogadásról

Valószínűleg életünk során már legalább egyszer felmerült az, hogy jó lenne egy kiskutya az otthonunkban. Természetesen én alapvetően maximálisan úgy gondolom, hogy egy kiskutya mindig öröm a háznál, viszont emellett fontos tisztában lenni azzal, hogy egy kutyatartás bizony felelős döntés és nem pár hónapra, hanem 10 -15 évre szól. Viszonylag sokan hoznak olyan átgondolatlan döntést, hogy nagy és legfőképpen hirtelen felindulásból vásárolnak egy kiskutyát, majd pár hét esetleg hónap múlva rájönnek, hogy egy kutya bizony felelősséggel jár és olykor komoly anyagi terhekkel. A kutyust etetni kell és abszolút nem olcsó az etetése, a kutyust oltatni kell, esetenként háziorvoshoz kell vinni és még hosszan sorolhatnám, milyen anyagi terhekkel járhat egy háziállat tartása, amit szerintem rendkívül fontos átgondolni a jószág befogadása előtt. Arról nem is beszélve, hogy az anyagi vonzaton kívül ott van a befektetett idő, amire szintén nagyon nagy szüksége van a kis állatnak, főleg abban az esetben, ha lakásba kívánjuk tartani az állatott, ebben az esetben minimum napi 2 sétával számolni kell, amit a kutya egészségének az érdekében feltétlen szükséges biztosítani.  Ellenben amennyiben úgy döntöttünk, hogy mindezt az anyagi vonzatát és befektetett energiáját vállaljuk a kis jószágnak (ami szerintem egyébként abszolúte megéri) és belevágunk, a gazdi életmódba akkor merül fel az egyik legfontosabb kérdés mégpedig, hogy honnan fogadjuk be magunkhoz a kutyust. Erre alapvetően 3 szokványos alternatíva van.

Az első és számomra a legkedvesebb gesztussal járó folyamat az örökbefogadás vagy ismertebb nevén menhelyről elhozás. Ebben az esetben egy olyan kutyusnak tudunk új és boldog életet adni, aki már szomorú múlttal rendelkezik, így szinte adunk neki egy esélyt a boldogságra. Számomra ez a legkedvesebb módszer a kutya befogadására.

A második nagyon gyakori lehetőség fajtiszta kutyák esetén áll fent, ez pedig a komoly tenyésztőktől való vásárlás igen borsos összegekért. Viszont a borsos összegért cserébe egészen biztosan fajtiszta, nemes kutyát kapunk, aki nyilván kiszámíthatóbb, mint egy keverék sok szempontból. Az ilyen jellegű kutyusokat sokszor viszik versenyekre és esetleg tenyésztik tovább, hiszen egy fajtiszta kutya még mindig nagyon nagy népszerűségnek örvend és akár egy fajtiszta pár jó befektetés is lehet, persze ha valakit érdekel a kutya tenyésztés.

A harmadik lehetőség pedig a nem 100%-ig fajtiszta kutyák esetén szokott fennállni, akiket szintén pénzért lehet beszerezni, de közel sem olyan drágán, mint a tenyésztett társaikat. Gyakran közösségi platformokon, esetleg ismerősökön keresztül hirdetnek kiskutyákat viszonylag jó áron.

Én személy szerint mindenképpen jó döntésnek tartom a kutya tartást bárhonnan is szereztük be a kis jószágot, de valahol mégis az örökbe fogadás áll a legközelebb a szívemhez.

 

Saját tapasztalatom szerint mindenképpen érdemes egy kiskutyát vagy akár már felnőtt kutyát is befogadni, hiszen annyi örömöt és kedves, igazán boldog percet tud nekünk okozni, ami miatt soha nem fogjuk megbánni, hogy velünk van, hiszen egy játékos kiskutyánál, majd egy hűséges felnőtt kutyánál kevés dolog szerethetőbb az életben.

Tetszett? oszd meg 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Post Navigation